1 Mart 2014 Cumartesi

Organik mi Sentetik mi ?

Küçük aksaklıklarla da olsa yeni yazımla karşınızdayım. Bugün sizlere günlük hayatta yanlış kullanılan kimyasal terimlerden bahsetmek istiyorum. Bu terimler normal vatandaşın dilinde de var reklamlarda ve kamu spotlarında da yanlış cümleler kullanılıyor. Peki, nedir bu yanlış kullanılan cümleler.


Çoğu zaman televizyonda veya internet de karşınıza çıkan reklamlarda işte organik ürün kesinlikle kimyasal hiçbir katkı maddesi yok veya hormonsuz tamamen organik ürün veya içinde trans yağ içermez gibi aslında insanı yanlış yöne sevk eden ve gereksiz bir algı yaratan terimler bunlar. Örneğin bal reklamı adam kesinlikli kimyasal katkı maddesi yok diyor ama bilindiği gibi doğal olarak üretilmiş bir bal da bile içeriğindeki maddelerin çeşitliliği nedeniyle, oldukça karmaşık yapıya sahiptir. Çeşitli yörelere ve elde ediliş zamanlarına göre de, oldukça farklı yapılar gösterebilmektedir. Bu nedenle balın, bileşimi ile ilgili analizler, oldukça geniş sayıda örnek içermektedir.


Balın bileşimi, üretimin yapıldığı yöredeki bitki türlerine ve üretimin yapıldığı zamana göre değişmektedir. Ancak genel olarak; balın,%80'i değişik şekerlerden früktoz glikoz sakaroz maltoz ve indirgenmiş şekerlerden, çok miktarda suenzimler, vitaminler, bazı azotlu maddeler içerir. %17'si sudan meydana gelir. Geri kalan % 3'lük kısım, başta enzimler olmak üzerebalı bal yapan ve balı değerli kılan maddelerden oluşur. Balı oluşturan her şey kimyasal.Sahteciliği önlemek için bu balda doğal olmayan hiçbir katkı maddesi yok veya sentetik hiçbir kimyasal içermez denebilir. Bir diğer sorunsa meyve ve sebzelerde bazı çiftlik hayvanlarında işte hormonsuz ürün kesinlikle hormon kullanılmamıştır gibi ibareler var burada şunu sormak istiyorum insanlarda bile hormonlar var tabi bunlar doğal hormon yani eksikliğinde sıkıntı yaşadığımız hormonlar bu da ne demek oluyor hormonlar insan sağlığı için yararlı ama doğal olması ve yeteri kadar olması ile insana yararlı bir kimyasaldır. Burada yani bir domatesin hormonsuz olmasını bekleyemeyiz tabi hormon olacak ama doğal ve eğer dışarıdan verilecekse yeteri kadar verilmeli. Fazla verildiğinde bitkinin sağlığını bozabileceği gibi onu yiyen insanında sağlığını bozabilir.


Bu noktaların insanlara gerektiği gibi anlatıldığı takdirde insanlarda yanlış algı oluşmasının önüne geçebileceğini düşünüyorum. Bazen bizim arkadaşlarımızım bile yanlış kelime kullandığını görüyorum bu yazımdan sonrada bu konuda daha dikkatli davranacaklarını düşünüyorum. Sonuç da değişime kendimizden başlamalıyız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder